Jurnaçon en Illary kampioen SIA2018

Vorige week heeft de eerste grote nationale Limousinkeuring in Frankrijk in 2018 plaatsgevonden, de Concours Général Agricole op de Salon International de l’Agriculture . Porte de Versailles in Parijs was het decor waar de 40 limousins, die enkele weken eerder geselecteerd waren uit 166 aanmeldingen, hun opwachting maakten. De stier Jurançon van GAEC Camus vader en zoon en de koe Illary van GAEC Bourbouloux eisten de hoofdprijzen op.

Découvrez le palmarès 2018 du concours général agricole de la race Limousine
Kampioenen Illary met kalf en Jurançon. Bron: Stephane Lefèvre – le Populaire

Jurançon won de rubriek van 3-4 jarigen en zorgt voor nieuwe onderscheiding voor de GAEC Camus uit Arnac-la-Poste in Haute-Vienne. Een perfecte rug, zeer goed bekken en de bewegingen van een winnaar, maakte de stier van 1350 kg tot grote kampioen. Jurançon kreeg een speciale voorbereiding voor deze keuring. De stier kreeg niet hetzelfde krachtvoer en ook niet dezelfde rantsoenen als de rest van de veestapel

.GAEC Camus vader en zoon in Arnac-la-Poste, leveren al 30 jaar kampioenen en sinds 2010 is er minimaal een kampioenschap gewonnen op de SIA. De keuring levert geen geld op voor de eigenaars die prijzen winnen, maar een trofee genereert wel veel bekendheid. Of zoals ze zelf zeggen: “Alle competities die we winnen zijn altijd onvergetelijke momenten. We besteden veel aandacht aan onze dieren en we concentreren ons zo veel op ons werk, dat is hoe we leven en wat ons een inkomen oplevert. Dus elke keer als we een onderscheiding krijgen helpt het ons om onze fokproducten te verkopen voor de juiste prijs.”

De landbouwbeurs is net afgelopen, ze moeten nu al nadenken over volgend jaar. Op de GAEC verrijst een nieuwe stal voor hun 500 dieren. Een afdeling zal specifiek worden gereserveerd voor koeien en stieren voor de keuring. Hieronder een videoverslag van het kampioenschap van de familie Camus:

 

Bij de koeien ging het kampioenschap naar Illary van GAEC Bourbouloux uit Saint-Ybard in Corrèze. Naast het algemeen kampioenschap kreeg de koe ook de prix de synthese, de prijs voor koeien met hoge fokwaarden.

© Margaux Blanloeil - Frankrijk 3 Limousin
Illary van GAEC Bourbouloux. Bron: Margaux Blanloeil – France 3 Limousin

De overige uitslagen en beelden van de keuring zijn hier te vinden.

De 13e veiling van slachtkoeien Blason Prestige vorige week maandag resulteerde in een krachtmeting tussen het limoges restaurant Michel Robert en de Parijse slager Butcher Lévêque. Michel Robert was de afgelopen vijf jaar de hoogste bieder en ook deze keer kocht hij Gauloise, een prachtige koe van Gaec Camus-Huberson-Roch van Arnac-la-Poste voor € 16.100,-. De overige koeien werden verkocht voor bedragen tussen 8000 en 10.000,-., wat het gemiddelde op € 9382,- bracht.
De slachtkoeien voor de veiling. Bron: Stéphane Lefèvre – le Populaire

F