Nieuws over fosfaatrechten

Hieronder laatste nieuws over fosfaatrechten uit de nieuwsbrief van LTO:

Beste leden vleesveehouders,
Op 23 januari 2018 heeft LTO Nederland (naast NMV en de netwerken Grondig en Innovatief uit de Knel) overleg gehad met LNV en RVO over de uitvoering van het stelsel van fosfaatrechten. Dit overleg staat los van de ‘lobby-acties’ die LTO Vleesveehouderij heeft lopen om tot een oplossing te komen voor de vleesveehouderij inzake fosfaatrechten. Zoals gezegd blijft dit traject lopen.
Uit de terugkoppeling van het overleg waar Wouter Hartendorf en Mark Heijmans bij aanwezig waren:
• De vrijstelling voor fosfaatrechten (< 100 kg fosfaat) voor hobbyhouders geldt alleen voor veehouders die niet bedrijfsmatig vee houden. Ben je dus wel bedrijfsmatig veehouder en zit je onder de 100 kg fosfaatproductie, dan moet je ook zorgen dat je een beschikking krijgt.
• Bij vleesveehouders die niet op de servicemelding hebben gereageerd in 2016, of deze niet hebben gekregen, kan het dus voorkomen dat zij ook geen beschikking krijgen. Zit u in die situatie of heeft u wel gereageerd maar nog steeds niets ontvangen? Dan dient u z.s.m. bij RVO een verzoek in te dienen.
Dit kan op de website van RVO volgens de bewaar procedure, hoewel dit niet om een bezwaar gaat, maar dit wel de stap is die genomen dient te worden waarin u alsnog om fosfaatrechten verzoekt.
• Als u bewust dieren op een ‘verkeerde’ diercategorie zet, dan zal dat bij controle door RVO/NVWA worden vastgesteld en zal er met terugwerkende kracht alsnog fosfaatproductie worden berekend. LNV en RVO zijn (nogmaals) door LTO op de hoogte gebracht van het probleem dat dit niet
altijd goed gaat, wanneer welk dier in welk diercategorie wordt gezet door desbetreffende managementprogramma’s. Er wordt nog gewerkt aan een betere duiding van de diercategorieën, zodat een vleesveehouder zijn dieren op een juiste manier gecategoriseerd krijgt en conform de wet handelt. Wat bijvoorbeeld weer duidelijk werd gemaakt is dat dier categorie 101 en 102 inhoudt: ‘ter vervanging van’ (zoogkoeien).
• De koppeling tussen de mestwetgeving, de I&R registratie en de diercategorieën (bv. 100, 101, 102, 115, 120, 122) is niet goed geregeld, dat hebben we nogmaals aangegeven. LNV werkt zoals gezegd aan een oplossing en verduidelijking. Voor de langere termijn zullen de systemen zo gekoppeld moeten worden dat bewuste en onbewuste fouten zoveel mogelijk worden voorkomen.
• De invulling van de knelgevallenregeling en de inrichting en uitgifte via de ‘fosfaatbank’ zal plaatsvinden volgens de kaders die in de wet staan. Dit moet nog nader in (lagere) regelgeving worden vastgelegd, dat gebeurt de komende maanden en zal dan gepubliceerd worden.

Voor meer informatie: Mark Heijmans mheijmans@lto.nl