Sima – Simagena Keuring en Veiling

Op 1 maart is wordt tijdens de SIMAGENA in het Parc des Expositions in Parijs-Noord een keuring en veiling van vaarzen, stieren en slachtkoeien gehouden. De organisatie is in handen van KBS-Genetic. De catalogus van de veiling vind u hier. Beelden van de te veilen dieren vind u hier.

Een van de deelnemers is Vincent Benoit met zijn Deense vrouw Rikke uit Palluau-sur-Indre (36). Vincent Benoit selecteert zorgvuldig in zijn kudde van 185 koeien limousines. Hij toont als liefhebber zijn dieren graag iedere twee jaar tijdens Sima aan zijn Franse en buitenlandse klanten.

Benoit Vincent Limousine
Vincent en Rikke Benoit met een van hun favoriete stieren Lulu Ben (v. Homère), die geveild zal worden.

In 2017 is het zijn zevende deelname aan zijn Simagena als exposant. Vincent Benoit brengt dit jaar twee jonge Limousin stieren mee voor de keuring ‘open-show’ en de veiling Sim-Beef.

Geholpen door een werknemer en zijn vrouw Rikke, fokt Vincent Benoit een kudde van 185 moeders, alles ingeschreven in het Herd-Book Limousin. De koeien kalven in het najaar af, zodat Vincent bijna 570 dieren te verzorgen heeft in de hele winter. Met zo’n veestapel, selecteert de jonge fokker zijn limousines hoofdzakelijk op fokkerijcriteria, dat wil zeggen: geboortegemak, afkalven, vitale kalveren en hun geboortegewicht (minder dan 45 kg) zijn voor hem essentiële criteria. “Ik assisteerde bij een tiental kalvingen per jaar en het is zeldzaam dat we moeten helpen een kalf te zogen,” zegt hij.

In samenwerking met KBS Genetic, slaagt Benoit erin om al zijn vaarzen te verkopen voor export. Behalve vaarzen die gehouden worden voor vervanging, verlaten van drachtige vaarzen op een leeftijd van tweeënhalf jaar het bedrijf om vooral naar de landen Tsjechië of Spanje te gaan. Vincent verkoopt ook rechtstreeks of via KBS jaarlijks bijna vijftig stierkalveren voor de fokkerij. Stieren herkenbaar door het achtervoegsel “Ben” achter hun naam.

Vincent Benoit nam manier van selecteren over van zijn vader die daar al dertig jaar geleden begonnen was. Hij koos voor limousines met het mixte-viande type, met goede fokeigenschappen, brede bekkens en goede benen, maar met nog steeds voldoende conformatie. “Ik richt me op een fokkers van vleesdieren. Ik fok in eerste instantie op winstgevende dieren, probleemloos afkalven, zoogkoeien die melk geven zonder granen in het rantsoen, maar met finesse in het bot. Ten tijde van het afmesten is de vleesaanzet vooral in de rug, meer nog dan in de achterhand en broek. Van keuringsdieren houd ik minder, vaak vind ik ze te machtig en laatrijp om effectieve dieren te zijn. ”

Vincent insemineerd met zijn eigen stieren en andere stieren die hij elk jaar koopt, alleen of gezamenlijk. “Ik gebruik maar heel weinig KI-stieren uit de catalogus omdat klanten die bij mij komen op zoek naar nieuwe bloedlijnen,” zegt hij.

Sinds 2002 nam hij deel aan de oprichting van de groep van Limousin fokkers GIE Pollen Excellence, die betrokken zijn bij de selectie van de genetisch hoornloze (polled) dieren. “We werden verplicht om hoornloze stieren op onze beste koeien in te zetten en tegenwoordig is het resultaat zeer tot tevredenheid, het niveau is ingehaald. “Vandaag de dag hebben zijn veertig kalveren drager van het dominante hoornloosheidsgen en in toenemende mate als homozygoot hoornloos (PP).

Klik op de afbeelding om het franstalige videoverslag op Vincent Benoit in Indre te zien.

Bron: http://www.web-agri.fr