Verslag NVM 2019

Afgelopen zaterdag 30 november heeft in de IJsselhallen in Zwolle de tweejaarlijkse NVM plaatsgevonden. Voor deze grootste Nederlandse vleesveekeuring waren 426 dieren door 104 deelnemers aangemeld. Voor het ras Limousin stonden 35 dieren van zes verschillende deelnemers van beide verenigingen in de catalogus. Aan het Duitse jurylid Torsten Kirstein de eer om de dieren in goede volgorde te zetten en vervolgens twee prachtige dagkampioenen aan te wijzen.

Dagkampioenen Lievenoogen Obelix en Foxhillfarm Nellie

De locatie, voormalige veemarkthallen, was ideaal voor dit aantal dieren. Een hal om dieren te lossen en te wassen en een hal waar de dieren opgesteld stonden met aangrenzend de keuringsringen. De aanvoer en afvoer van dieren verliep dan ook nagenoeg probleemloos.

Een lange rij Limousins

De zes deelnemende Limousinfokkers kwamen verdeeld over heel Nederland en toonden de veelzijdigheid wat het Limousinras te bieden heeft. Van vroegrijpe bevleesde dieren tot laatrijpe fokkoeien met uitstekende moedereigenschappen en van dieren die uitgebalanceerd rantsoen gevoerd werden tot dieren die rechtstreeks uit de (natuur)weide kwamen. Allemaal van toegewijde veehouders, die hun uiterste best gedaan hadden om met hun dieren zo goed mogelijk voor de dag te komen. Pure reclame voor het ras!

De ring voor de Limousins werd gedeeld met het Charolaisras en werd om en om gebruikt door beide rassen en dankzij de alerte ringmeesters kon er volgens een strak schema gekeurd worden. Torsten Kirstein keurde de dieren op functionaliteit en gebruikseigenschappen, wat soms tot verwarring leidde bij de deelnemers en toeschouwers als een functioneel, maar soms iets minder correct afgewerkt dier als eerste geplaatst werd. 

Bij de kalveren won 270 Cowporation Obby (v. Correze) van Cowporation BV uit Alblasserdam de rubriek en daarmee ook het kampioenschap kalveren voor stalgenoot 271 Cowporation Oranje (v. Gagneur Mn) die het reserve kampioenschap opeiste. Voor 272 Odeline P van ’t Hoogeveld (v. Torino Pp) van Hoogeveld BV uit Eelde restte de derde plek.

Rubriek kalveren

De twee rubrieken van de pinken en werden eveneens voor Cowporation gewonnen. In de eerste pinkenrubriek won 275 Cowporation Oasis (v. Elite Forever Brill) voor 273 Ottavia van ’t Hoogeveld (v. Luck) van Hoogeveld BV uit Eelde. De Ianis PP dochters 276 Odina en 274 Olivia van Mts Kreuger-Zagt uit Loenersloot stonden op plaats 3 en 4. 

Rubriek pinken 1

De tweede pinkenrubriek viel ten prooi aan 277 Cowporation Ojasmine (v. Elite Forever Brill) voor stalgenoten en dochters van Henk: 278 Lievenoogen Orchidee en 279 Lievenoogen Olivia van Van Lievenoogen uit Soerendonk. 

Rubriek pinken 2

Het kampioenschap bij de pinken was voor Cowporation Ojasmine, voor Cowporation Oasis, die het reserve kampioenschap opeiste.

Bij de vaarzen werd de rubriek gewonnen door de uit Engeland afkomstige 282 Foxhillfarm Nellie (v. Trueman Jagger) van Cowporation uit Alblasserdam en daarmee was zij kampioen bij de vaarzen. Als nummer twee en daarmee reservekampioen eindigde de eveneens uit Engeland afkomstige en stalgenoot 281 Foxhillfarm Nicola (v. Trueman Jagger.) Op de derde plaats eindigde Nadia vd Hiedbrink (v. Lotto 1) van Jansen uit Braamt en de vierde stek was voor Lievenoogen Nadine (v. Henk) van Van Lievenoogen uit Gastel.

Rubriek vaarzen

De rubriek van de koeien werd gewonnen door de twee oudste, en best bewaarde koeien van de keuring met de elfjarige 288 Deana van ’t Hoogeveld (v. Pacha 19) van Hoogeveld BV uit Eelde voor de 12 jarige stalgenoot 289 Corien (v. Valere.) Op de derde en vierde plaats eindigden de Valseurdochers 287 Cowporation Irish van Cowporation BV en 290 Jorien van ’t Hoogeveld (v. Valseur) van Hoogeveld BV.

Rubriek koeien

Bij de koeien met kalf won 292 Claeys Lavita (v. Ivan-Claeys) met haar zeer goede stierkalf Cowporation Picket (v. Wilodge Cerberus) van Cowporation BV uit Alblasserdam. De tweede plaats was voor de nog geen 3 jaar oude vaars 291 Mairose P van ’t Hoogeveld (v. Hurricane P) met haar kalf Pupkes van ‘t Hoogeveld (v. Torino Pp) van Hoogeveld BV uit Eelde. Als derde eindigde de 2,5 jarige vaars 193 Nina P (v. Ianis PP) met haar 3 weken oude kalf Paula (v. Jensuis PP) van Mts Kreuger-Zagt uit Loenersloot.

Rubriek koeien met kalf

In dezelfde volgorde behaalden Claeys Lavita en Mairose P van ‘t Hoogeveld ook het kampioen en reserve kampioenschap bij de koeien, met als uitleg van Torsten Kirstein dat het bij de zoogkoeien, de koeien met een kalf altijd het voordeel van de twijfel genieten boven koeien zonder kalf.

Bij de stieren waren er 3 rubrieken. De eerste rubriek bestond uit alleen maar dieren van Cowporation uit Alblasserdam. De rubriek werd gewonnen door 295 Cowporation Orka (v. Gagneur Mn) voor 296 Cowporation Objat (v. Trueman Jagger.) Beide schreven in die volgorde ook het kampioenschap en reserve kampioenschap jonge stieren op hun naam. De derde plek was voor 294 Cowporation Plusmee (v. Trueman Jagger.)

In de tweede rubriek bleef er bij afwezigheid van 2 stieren alleen 298 Lievenoogen Obelix P (v. Manni PP) van Van Lievenoogen uit Soerendonk over. Bij alleen de rubriekszege bleef het echter niet, later zou hij ook het kampioenschap oudere stieren en het dagkampioenschap stieren op zijn naam schrijven.

De laatste rubriek van de oudere stieren werd gewonnen door de latere reserve kampioen stieren 301 Ianis P P van ’t Hoogeveld (v. C.N. Mateo) van Mts Kreuger-Zagt uit Loenersloot voor 300 Nevada Rep (v. Harley) van Het Limousinhof uit Biervliet.

Twee rubrieken oudere stieren in de ring met links Obelix en rechts Ianis en Nevada

Bij de bedrijfsgroepen was de eerste prijs voor Hoogeveld BV vanwege de uniformiteit en harmonieuze geheel, voor de groep van Cowporation en die van Van Lievenoogen.

Bedrijfsgroep Hoogeveld BV

Naast Lievenoogen Obelix als algemeen kampioen stieren werd Foxhillfarm Nellie als algemeen kampioen vrouwelijk aangewezen. Die prijzen werd speciaal uitgereikt door VVD-kamerlid en landbouwwoordvoerder Helma Lodders.

Dagkampioen vrouwelijk: Foxhillfarm Nellie

Daarmee kwam de keuringsdag ten einde en ook de afvoer van de dieren verliep voorspoedig, net als het opruimen van de hal, dankzij de belangeloze inzet van tientallen leden en vrijwilligers van alle stamboeken. Al met al kunnen we terugkijken op een grootse en geslaagde Nederlandse Vleesvee Manifestatie!

Alle kampioenen op een rij: Orka, Obelix, Ojasmine, Obby, Nellie en Lavita met kalf Picket